2012. január 11., szerda

A tárgyalások várható menetrendje a dán elnökség alatt

Immár tizenegy napja Dánia látja el a Tanács soros elnökségét. Lássuk, milyen terveik vannak a többéves pénzügyi keretről (MFF) folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.
Ahogy arról az elnökség tegnap az állandó képviselőknek (COREPER) beszámolt, Dániának nem célja júniusig megállapodást elérni a Tanácsban a 2014-2020-as többéves keretről. Ez érthető is, hiszen nagyon sok még a nyitott kérdés! Ezekről nem lehet ilyen rövid időn belül döntést hozni. Ennek ellenére intenzív munkát tervez a dán elnökség: az MFF az Általános Ügyek Tanácsának szinte valamennyi ülésén szerepelni fog, sőt egy ízben a pénzügyminiszterek is áttekintik majd a tárgyalások helyzetét a félév során az ECOFIN-ülésen.

A dán elnökség három szakaszra osztotta az elnökségét az MFF-tárgyalások szempontjából. Januárban és februárban az Európai Bizottság tavaly júniusban megjelent javaslatát fogják tovább elemezni a tagállamok. Ezt követően, elnökségük középső harmadában, igyekeznek majd beazonosítani a vitás kérdéseket. Ezekből épül majd fel a dán elnökség által készítendő úgynevezett „negotiating box”, amely az Európai Tanács következtetéseihez hasonló szerkezetben veszi majd számba a legproblematikusabb kérdéseket. Májusban és júniusban erről folytatnak majd vitát a tagállamok a COREPER és az Általános Ügyek Tanácsa keretében, sőt valószínűleg az állam- és kormányfők is megvitatják majd az Európai Tanács júniusi ülésén. Dánia célja az, hogy elnökségük végére a lehető legtöbb kérdésre megoldás szülessen, illetve egyértelműen kirajzolódjon az a néhány, legfelsőbb szintű politikai döntést igénylő probléma, amelyről a második félévben – a ciprusi elnökség során – az állam- és kormányfők megállapodhatnak.

Egy szó, mint száz: feszített lesz a tempó, de erre szükség is van, hiszen az év vége előtt mindenképp meg kell állapodni a 2014-ben induló MFF-ről annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az MFF-hez kapcsolódó jogszabályok elkészítésére.

(Bajusz Anna)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése