2012. március 22., csütörtök

Tárgyalási boksz

Hamarosan új szakaszba lépnek az MFF-tárgyalások, miután a dán elnökség az elmúlt hetekben elkezdte megismertetni a tagállamokkal a tárgyalási alapnak tekintendő dokumentum,  az úgynevezett  „negotiating box” első részleteit. Az ebben foglaltak jelentik majd a tárgyalások végén a Tanácson belül kialakított kompromisszumot az MFF fő kérdéseiben. Vagyis a dokumentum tartalmazni fogja a költségvetés hosszát, szerkezetét, az egyes fejezetek főösszegét és néhány kiemelt terület (elsősorban a kohéziós politika és a KAP) legfőbb felhasználási szabályait is.

A dokumentumot az előkészítő viták fényében az elnökség állítja össze. Jelen állapotában azonban még elég sok kívánnivalót hagy maga után, hiszen nem tartalmaz összegeket, és a vitás kérdéseket is csupán „vagy” kötőszóval ellátott döntési opcióként vázolja fel. Ez a feladat is több-kevesebb sikerrel lett csak elvégezve, több helyen is erősen érezhető a dán vagy éppen a nettó befizetői hozzáállás. Világosan látszik viszont, hogy ezt a papírt már a lengyel elnökségi félév után is gond nélkül össze lehetett volna rakni; az utóbbi három hónap minden fejezetre kiterjedő, megismételt vitáinak semmilyen hozzáadott értékük sem volt.

Vajon mi állhat a dán elnökség időhúzásának hátterében? Talán mindenki a francia elnökválasztás eredményére vár, és addig senki nem mer konkrétan beszélni Európa jövőjéről? Vagy talán a nettó befizető országok nem jutnak dűlőre egymás között a költségvetés csökkentésének irányáról? Reméljük, nemsokára kiderül.

A viszonylag hosszú bemelegítő kesztyűzés után tehát úgy néz ki, lassacskán minden érintett fél a ringbe száll, és várja a gong megszólalását, hogy kezdődhessen végre az igazi boksz.


(Modok Benő)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése