2011. december 6., kedd

Bemutatta jelentését a lengyel elnökség

Az Általános Ügyek Tanácsának december 5-ei ülésén a tagállamok Európa-ügyi miniszterei kifejtették véleményüket a jelentésről, amelyben a lengyel elnökség igyekezett valós képet festeni a többéves pénzügyi keretről folytatott tárgyalások eddigi eredményeiről. Egyes nettó befizető tagállamok szerint ez nem sikerült: Németország, az Egyesült Királyság és Hollandia annyira elégedetlen volt az elkészült jelentéssel, hogy nem is kívántak hozzászólni a Tanács ülésén. Szerintük a dán elnökségnek elölről – „nulláról” – kell kezdenie a tárgyalásokat, mert a lengyel elnökség nem vette elég komolyan ezt a feladatot.

Magyar szempontból nagyon fontos, hogy – az előzetes várakozásoknak megfelelően – bekerült a szövegbe: a kohéziós támogatások esetén érvényesülő támogatási felső határ (capping) csökkentése több tagállam számára forrásveszteséget okozhat. Ez hivatkozási alapot teremt számunkra ahhoz, hogy a januárban folytatódó tárgyalások során is kellő figyelmet kapjon ez a probléma.

A jelentés az összes olyan témát számba veszi, amelyről július óta a tagállamok – különböző szinteken – tárgyalásokat folytattak. A horizontális kérdések (a többéves keret főösszege, szerkezete, időtartama, stb.) áttekintése után részletesen foglalkozik a kiadási tételekkel, majd a bevételi oldal lehetséges reformjával. Összességében elmondható, hogy a közel tizennégy oldalas jelentés méltó képet fest a lengyel elnökség tevékenységéről: sok kérdést érintettek a félév alatt, de előrelépés csak néhány, kevésbé fajsúlyos kérdésben történt (például a keret hétéves időtartamában).

Igaz, a lengyel elnökség nem is tűzött ki maga elé túl ambiciózus célokat. Arra törekedtek, hogy a tagállamok részleteiben is megismerhessék a Bizottság júniusban megjelent javaslatát, illetve a mögötte meghúzódó logikát. Így a dán elnökségnek igencsak bele kell majd húznia annak érdekében, hogy még 2012-ben létrejöjjön a megállapodás a Tanácsban.

(Bajusz Anna)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése