2011. december 2., péntek

Hétfőn ismét Általános Ügyek Tanácsa

Brüsszelben találkoznak 2011. december 5-én a tagállamok Európa-ügyi miniszterei. Zsúfolt napirendjük egyik pontja a többéves pénzügyi keret, az MFF (Multiannual Financial Framework): a miniszterek kifejthetik véleményüket arról a jelentésről (progress report), amelyben a lengyel elnökség beszámol az MFF-tárgyalások elnökségük alatt elért eredményeiről. Nem egyszerű feladat…

A héten előzetes egyeztetésre bocsátott jelentésben ugyanis valamennyi tagállam saját szempontjainak hangsúlyosabb megjelenítésére törekszik. A költségvetési szigort mindenek fölé helyező „nettó befizetők” például szeretnék egyértelművé tenni, hogy az MFF-et „fentről lefelé”, ún. top-down megközelítésben kell tervezni, nem pedig úgy, hogy a tagállamok minden kívánságát figyelembe vesszük. Ezzel szemben a tagállamok egy másik csoportja a legfontosabb kiadási tételekre (a közös agrárpolitikára és a kohézióra) összpontosít, így azt szeretné rögzíteni a jelentésben, hogy ezen politikák céljai és eszközei ne változzanak rossz irányba.

Számukra komoly veszélyt rejt magában például a kohéziós támogatások esetén érvényesülő támogatási felső határ (capping) radikális csökkentésére tett bizottsági javaslat, amely a Magyarországra érkező kohéziós forrásokat is jelentősen csökkentheti. Vannak azonban olyan tagállamok, amelyeknek nincs ellenére a Bizottság által javasolt capping, mert így nem kell attól tartaniuk, hogy az EU túl sokat költ majd a kohéziós politikára 2014 és 2020 között.

Vajon hogyan jelenik majd meg a capping a lengyel elnökség jelentésében? Úgy fognak rá hivatkozni a tagállamok, mint egy ügyes megoldásra, amely gátat szab a folyamatosan növekvő kohéziós kiadásoknak vagy mint egy túlzott szigort megtestesítő, indokolatlan korlátozásra? Ez természetesen csak egy apró eleme a készülő elnökségi jelentésnek, mégis nagyon fontos egyes tagállamok, köztük Magyarország számára.

A lengyel elnökség a tagállamok eddig beérkezett javaslatai alapján már elkészítette a végleges szövegtervezetet, amelyről a miniszterek a hétfői ülésen még kifejthetik véleményüket. Az általuk jóváhagyott jelentés fogja lezárni az MFF-tárgyalások első szakaszát, hogy januárban a dán elnökség alatt folytatódhassanak a viták.

A hétfői ülés eredményéről természetesen, amint lehet, beszámolunk majd a blogon.

(a szerző Bajusz Anna, a Külügyminisztérium EU Gazdaságpolitikai Főosztályának munkatársa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése