2011. november 10., csütörtök

Kedves Olvasó!

Egy blog nem éppen szokványos formája a társadalmi konzultációnak, ám teret engedve az EU-elnökségen edződött fiatal munkatársak kezdeményezéseinek és az új kor kihívásainak, ezt a fórumot választottuk arra, hogy széles körű párbeszédet indítsunk az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetéséről.

A többéves pénzügyi keretről, angol rövidítéssel MFF-ről (Multiannual Financial Framework) szóló tárgyalások soha nem zökkenőmentesek, de az alkufolyamatot most pénzügyi és adósságválság is nehezíti. A költségvetési tervezés rendkívül hosszadalmas: 2011 júliusában indult el és várhatóan 2012 végére születhet megállapodás a tagállamok között. Az MFF nem egyszerűen a pénzről szól, hanem politikai kérdés is, mert megmutatja, hogy mik azok a közös európai célok, amelyeket valamennyi tagállam fontosnak tart. Ugyanakkor a vitában minden tagállam kőkeményen védi saját érdekeit, hiszen hozzávetőleg ezermilliárd euró elosztásáról van szó.

Magyarország a jelenlegi közös költségvetés egyik legnagyobb nettó kedvezményezettje. Ezért az új többéves költségvetés alapvetően meghatározza majd hazánk fejlesztési lehetőségeit. A tárgyalások során dől el többek között az, hogy a magyar gazdák és termelők mekkora támogatásra számíthatnak a közös agrárpolitikából; hogy az egyes régiók milyen jellegű fejlesztésekhez, képzésekhez igényelhetnek uniós támogatást; hogy mennyi uniós pénz jut kutatás-fejlesztésre, közegészségügyre és az Európai Unión kívüli szegény országok segítésére.

Célunk, hogy a kutatók, a civil szféra, valamint a támogatások felhasználóinak véleménye is megjelenjen a költségvetés tárgyalási folyamata során. Ennek érdekében rendezünk nyilvános konferenciasorozatot, tárgyalási vetélkedőt és indítjuk útjára ezt a blogot is. Itt igyekszünk közzétenni minden fontosabb dokumentumot, tájékoztatást adni a tárgyalásokat befolyásoló javaslatokról, fejleményekről, rendezvényekről, és várjuk az érdeklődők véleményét, hozzászólásait.

A blog készítői fiatal szakértők, de számos vendéget, kutatót, civil szervezetet is felkérünk, hogy fejtse ki álláspontját arról, merre tartson Európa és benne Magyarország. 

Hölgyeim és Uraim, tegyék meg tétjeiket! Mert nem csak pénzről van szó!

(a szerző Győri Enikő, a Külügyminiszérium EU-ügyekért felelős államtitkára) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése