2012. június 28., csütörtök

Az utolsó napok hajrája

Pár napon belül véget ér a dán elnökség, és ezzel a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretről (MFF-ről) folytatott tárgyalások egy intenzív szakasza is lezárul. Az utolsó fontos eseményként június 28-án és 29-én az állam- és kormányfők eszmecserét folytatnak a többéves keretről, majd a várakozások szerint jóváhagyják a dán elnökség által készített tárgyalási keretdokumentumot, a negotiating boxot. 

Ha fél év távlatából visszapillantunk arra, hogy milyen reményeket fűztünk a dán elnökséghez az MFF terén, vagy egész pontosan mit vártunk a ma kezdődő Európai Tanácstól, sajnos azt mondhatjuk, az elvárásaink csak kis mértékben teljesültek. Igaz ez a negotiating boxra is, amely magyar szempontból több tekintetben alulmúlja a várakozásokat, és a mostani Európai Tanács menetrendjére is, amelyben az MFF sajnos nem kap kiemelt szerepet.

Hogy miért elégedetlen Magyarország a negotiating box végleges (2012. június 19-én megjelent) változatával? A félév elején arra számítottunk, hogy a negotiating box révén folyamatosan szűkül majd a problémás ügyek száma, így a ciprusi elnökségnek már csak a legvitásabb kérdésekben kell továbbvinni a tárgyalásokat. Ehhez képest a box végleges változata közel ötven oldal, tele van problémás pontokkal, amelyekben továbbra is nagyon szerteágazó a tagállamok álláspontja. A kompromisszum elérését pedig az is nehezíti, hogy számokról, az egyes programokhoz kapcsolódó kiadási összegekről továbbra sincs szó. Magyarország számára különösen nagy hiányosság, hogy a sokat emlegetett „magyar probléma”, nevezetesen az, hogy a jelenlegi időszakhoz képest több mint 20%-kal kevesebb kohéziós támogatásra lennénk jogosultak, nem jelenik meg a negotiating boxban. A szövegben csak egy olyan bekezdés szerepel, amely bizonyos mértékben kompenzálná a capping által leginkább sújtott tagállamok által elszenvedett forrásveszteséget.

És miért gondoljuk, hogy az Európai Tanácson nem születnek meg a szükséges döntések az MFF-el kapcsolatban? Azért, mert a többéves költségvetésnél sokkal komolyabb, mihamarabbi döntést igénylő kérdések szerepelnek a napirenden, mint például a Herman Van Rompuy által kidolgozott jelentés a gazdasági és monetáris unió reformjáról. Míg ezekről várhatóan igen komoly vitát fognak folytatni az állam- és kormányfők, addig az MFF csak egy rövidebb munkaülés témája lesz. Ezen a tagállamok vezetői előre megadott, vitaorientáló kérdések mentén fejtik majd ki a véleményüket a legfontosabb prioritásokról. Messze nem teljesül tehát az az elvárás, amit januárban támasztottunk, nevezetesen, hogy júniusi ülésükön az állam- és kormányfők megegyezésre jussanak a problémás ügyek legalább egy részében.

(Bajusz Anna)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése