2012. június 7., csütörtök

A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szolgálatában


Az Országgyűlés Delegációs termében került sor az Európai Unió következő többéves pénzügyi keretéről (2014–2020) szóló társadalmi egyeztetés harmadik állomására, melynek témája az Unió kohéziós politikája volt. Az előadók között magyar kormányzati szakértők mellett az Európai Parlament, az Országgyűlés, hazai gazdasági érdekképviseletek és civil szervezetek képviselői, kutatók egyaránt megtalálhatóak voltak. A konferencia alkalmából Budapestre látogatott és beszédet mondott Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa. A résztvevőket Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke köszöntötte, a vitát pedig Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára moderálta.

A tartalmas és nyílt eszmecsere során valamennyi hozzászóló egyetértett abban, hogy a kohézió az unió legsikeresebb politikái közé tartozik, mely története során eredményesen járult hozzá a gazdasági növekedés élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez. A gazdasági válság a kohéziós politika jelentőségét és szükségességét pedig még tovább erősíti. A kohézió intelligens befektetés a jövőbe, nem a jótékonyságról szól. Előnyös hatásait nemcsak a kedvezményezettek élvezik, hanem valamennyi uniós tagállam: jól ismert tény, hogy a támogatások jelentős hányada visszaáramlik a nettó befizető országok vállalataihoz.

Az Európai Bizottságnak a kohéziós politika jövőjéről szóló javaslataival kapcsolatban azonban már korántsem volt ennyire nagy az egyetértés. Mile Lajos (LMP) és Nógrádi Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő, illetve Deutsch Tamás EP-képviselő (Fidesz) bírálta a Bizottság azon szándékát, hogy a kohéziós politikára szánt összeget a következő többéves keretben jelentősen csökkentse. Földi Enikő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett, hogy Magyarország hét régiója közül hat a legkevésbé fejlett térségek közé tartozik, s a bizottsági javaslat éppen ezekben irányoz elő jelentős csökkentéseket, ráadásul a fejlettebb régiók javára.

Johannes Hahn védelmébe vette a Bizottság álláspontját: szerinte kiegyensúlyozott javaslat született, amit jól mutat, hogy egyetlen olyan rendelkezést sem tartalmaz, amelyet mind a 27 tagállam kifogásolna, éppen ezért a javaslat jó alapot szolgáltat a tanácsi vitához. Kiemelte, hogy a kohéziós politika az Európa 2020 stratégia céljainak megvalósítását szolgálja, ezért minden régióban érvényesülnie kell. A hangsúly továbbra is a legkevésbé fejlett régiókon van, de figyelembe kell venni azt is, hogy az Unió 271 régiója közül mindössze 68 tartozik ebbe a kategóriába. Hahn biztos reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok még idén megállapodásra tudnak jutni azon rendelkezésekről, amelyek a 2014–2020-as időszakra szóló kohéziós költségvetés tervezésének megkezdéséhez szükségesek. 

A konferencia második felében gazdasági, önkormányzati érdekképviseleti szervek képviselői, gazdasági szakemberek vitatták meg a magyarországi forrásfelhasználás helyzetét. Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség alelnöke hangsúlyozta, a 2014–2020-as időszak kohéziós tervezése mellett a jelenlegi időszak forrásfelhasználása is rendkívül fontos, hiszen továbbra is jelentős uniós forrásmennyiség áll Magyarország rendelkezésére, az idő pedig sürget. Csaba László, a Közép-Európai Egyetem professzora óvott a tisztán mennyiségi személettől: nemcsak az fontos, hogy mennyi forrást vagyunk képesek felhasználni, hanem az is, hogy a támogatott projektek átgondoltak, a gazdasági növekedést érdemben előmozdító hatásúak legyenek.

A gazdasági érdekképviseletek képviselői (Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke; Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója; Gláser Tamás, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Ellenőrző Bizottságának alelnöke; Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke) egyetértettek abban, hogy a 2007–2013-as időszakban még felhasználásra váró forrásmennyiséget, körülbelül 1000 milliárd forintot a vállalati szférába, azon belül is a termelésbe kell irányítani, a gazdasági válság káros hatásait ellensúlyozandó. 

Dancsó Péter, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke az önkormányzatok szemszögéből értékelte a forrásfelhasználás lehetőségeit. Kifejtette, hogy a hazai pályáztatási rendszerben mindenképpen alacsony (maximum 5 százalékos) önkormányzati önrészt szabad csak előírni, máskülönben az önkormányzatok a súlyos forráshiány miatt nem lesznek képesek biztosítani a hazai társfinanszírozás rájuk eső részét.

(Nyárádi László, a Külügyminisztérium EU Gazdaságpolitikai Főosztályának munkatársa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése