2012. május 29., kedd

Az MFF és a környezetpolitika: sikeresen lezajlott a társadalmi egyeztetés második köre

Az MFF-tárgyalások tavaly elindított társadalmi egyeztetési folyamatának újabb állomásaként az Országgyűlés patinás Felsőházi termében folytattak vitát a környezetvédelmi szakterület szereplői. A konferenciát Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára moderálta.

Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős tagja erőforrás-hatékony módon video üzenetet küldött. Kiemelte, hogy a válság ellenére igyekszenek megóvni a szektorra fordítandó pénzeket, a zöld gazdaságra pedig kitörési pontként tekintenek.

A délelőtti szekcióban Illés Zoltán környezetügyi államtitkár, Glattfelder Béla EP-képviselő, Szabó Imre volt környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Nagy Andor az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke adtak áttekintést a témáról, saját szemszögükből. Egyetértettek abban, hogy átfogó cél a magyar részesedés szintjének fenntartása. Ezen belül megfelelő tervezéssel és felhasználással a környezetvédelem terén is ki kell használnunk a változó lehetőségeket. Az uniós költségvetéstől függetlenül is a fenntarthatóság felé kell elmozdulnunk (megújuló energiák, biogazdálkodás, hatékonyságnövelés kiaknázása).

A második szekcióban a tudomány és a civil szféra tartott eszmecserét. A jeles előadók – Bartus Gábor (a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, Országgyűlés), Almássy András (projektiroda vezető, Nemzeti Környezetügyi Intézet), Kerekes Sándor professzor (tanszékvezető, Corvinus Egyetem Környezetvédelmi Tanszék), ifj. Zlinszky János (igazgató, Fenntartható Fejlődés Akadémia, Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ) és Lukács András (elnök, Levegő Munkacsoport) – egyetértettek abban, hogy a humán tőke fejlesztése, és ehhez kapcsolódóan a fenntarthatósági-környezeti nevelés kiemelt feladat. Az uniós költségvetés a tagállamok összteljesítményéhez képest relatíve kevés, de különösen a környezetvédelem terén katalizátorként, mentőövként szolgálhatnak ezek a pénzek.

Az egyeztetésen részt vevő nem kormányzati szervezetek hozzászólói számos fenntarthatósággal kapcsolatos kérdést, köztük a közelgő Rio+20 csúcstalálkozó vonatkozásait is érintették. Többen egyetértettek abban, hogy a vállalatoknak nyújtott környezetileg-társadalmilag káros állami támogatások kiiktatása fontos. Szükség van a fenntarthatósági vizsgálatok kiterjedt alkalmazására és a tárgyalások átláthatóságának biztosítására az új uniós költségvetés kapcsán.

(a szerző dr. Bartha Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium EU Koordinációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése