2012. április 4., szerda

„Lázadás az Európai Néppárt EP-frakciójában! Leváltották a frakcióvezetőt!”

Ezt a vezető hírt olvashatta mindenki nagy meglepetésére a http://rajtadmulik.mandiner.hu honlapon, a Külügyminisztérium támogatásával egyetemistáknak szervezett tárgyalási szimulációs verseny weboldalán. A 2012. március 29. és április 1. között megrendezett versenyen a résztvevők az Európai Tanács és az Európai Parlament virtuális kereteiben tárgyalták meg az Európai Unió 2014. és 2020. közötti költségvetését, annak főbb prioritásaival és az azokra szánt összegekkel együtt.

Az első két napon a versenyzők igen élethűen tárgyaltak az Európai Tanács tagjaiként, a dán elnökség az Európai Bizottság támogatásával igen keményen alkudozott, a csendes meggyőzéstől, a pletykák terjesztésén át a szalámi taktikán keresztül a nyílt zsarolásig minden eszközt bevetve a megegyezés érdekében. Csak részben értek el sikert, ugyanis a költségvetés főösszegét nem sikerült csak 977 milliárd forintra csökkenteniük a nettó befizető tagállamok hathatós segítségével, beleértve Ausztriát, Németországot és Hollandiát is. (Ami egyébként a való életben a nettó befizetők által javasolt 100 milliárdos csökkentéshez képest mérsékeltebb megvonás.) A nettó haszonélvezőknek sikerült megmenteni a közös agrárpolitikát, és eredményt értek el a kohéziós politika területén is, valamint közös megelégedésre növelni tudták a kutatás-fejlesztésre szánt uniós forrásokat.

A tárgyalások éjszakába nyúltak, mint bármelyik valós európai tanácsi ülésen, ahol pénzről vitáznak a tagállamok. Talán ez volt az oka, hogy az aznap este a parlamenti frakció megalakulásakor egyes néppárti (EPP) képviselők (talán a fáradtságuk miatt) végül különösebb vita nélkül megszavazták a lengyel néppárti kollegájukat frakcióvezetőnek. Igen ám, de a frakcióvezető kemény stílusához hozzá nem szokott képviselők másnap lázadozni kezdtek, ezért a néppárti személyi javaslatok sorra elbuktak a plenáris ülés szavazásain. Így bizalmi válság alakult ki a többi frakció és a Néppárt között, hiszen a megkötött egyezségekhez szükséges néppárti szavazatokat nem tudta hozni az EPP.

Mindezek után rendkívüli frakcióülést hívtak össze, ahol a lengyel frakcióvezetőt leváltották. Az új vezetés kooperatívabb stílusa visszahozta az EPP-frakciót a játékba, de sajnos ez sem volt elég a baloldali–zöld–liberális szövetség ellen, amelyet néhány független képviselő végszavazáson való tartózkodása segített hozzá érdekeik érvényesítéséhez.

(Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem dékánhelyettese)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése